OAIK-PLAY: Kan Stahre få Skog(h) att flyga?

Nyförvärvet Emil Skogh är laddad för match på Arena Oskarshamn. Kristianstad FC gästar och avsparkstiden är 16:00 imorgon lördag.  OAIK-PLAY har träffat Skogh som berättar om sin fotbollsbakgrund och sina tankar kring framtiden i Oskarshamn. En spännande resa genom fotbollssverige, som han vill ska fortsätta och blomma här på Östkusten. Videoklippet hittar ni ovan eller här: OAIK-PLAY: Intervju med Emil Skogh

Oskarshamns AIK – Kristianstad FC är också utsedd till Veckans Match av Ettanfotboll och nedan följer deras intervju med lagens båda tränare. Jan Stahre avhandlar toppstriden, orsaken till Spaniens uttåg ur VM och vem som avgör morgondagen genom att skjuta någon i ryggen och in i mål. Håll till godo och varmt välkomna till Arena Oskarshamn imorgon klockan 16:00.

Oskarshamns AIK - Kristianstad FC

Under sommaren har Oskarshamn plockat in Emil Skogh från Örgryte samt Christopher Christensson från Karlskrona, den senare har ett gediget förflutet i ”Oskars”. Skadedrabbade Casper Källberg har lämnat klubben och flyttat hem till Finland.

Janne Stahre Foto: Bildbyrån

Janne Stahre
Foto: Bildbyrån

Jan Stahre beskrivs av många vara en mycket viktig komponent som gjort laget till ett topplag i den södra ettan, med fem poäng upp till Torn och Mjällby på de två första platserna i tabellen.

Summera de 17 första omgångarna gällande serien – vad höjer du på ögonbrynen över när du läser tabellen?
– Det är många lag som haft problem med Torns och Tvååkers forwards, många tycker att det är jobbigt att möta dem. De samarbetar på väldigt bra sätt och ska ha cred för det. Även om spelidén ligger långt ifrån min egen så är de starka och effektiva.
– I övrigt tycker jag att det är en roligare serie än superettan. Där känns det lite som att man blir väldigt defensiv och har dåligt bolltempo i backlinjen, vilket gör spelet statiskt.

Summera de 17 första omgångarna för Oskarshamns del?
– Vi är nog det enda laget som inte haft en svacka som lag, däremot har vi haft svackor på nyckelspelare. Det har ibland lett till stora problem att göra mål. Vi borde ha gjort nio-tio mål mer. Sonny har gått mållös i åtta matcher samt haft två avstängningar efter en bra start. William har haft bra period, men också svackor. Jag är glad att vi som lag tagit poäng även när vi underpresterat. Men det finns tre oavgjorda matcher som var ett för dåligt resultat; mot Skövde, Karlskrona och Ljungskile.

Vilka detaljer vill du ska bli bättre under de 13 sista omgångarna?

– Vi kommer att ändra vårat spelsystem igen, som när Peiman försvann på grund av skada. Nu har vi hittat en till nyckel. Bolltempot i backlinjen måste höjas. Mycket possession utan riktningsförändringar fungerar inte. Många lag tror att man ska spela som Barcelona, men den där varianten av fotboll fungerar inte. Det är inte konstigt att Spanien åkte ur VM tidigt trots så bra spelare.

Det har inte hänt så mycket hos er under sommarfönstret – borde det inte vara en styrka med kontinuitet?
– I fjor var vi jämnare i truppen. Jag hade gärna ta in fler spelare. Vi har ju inte så många att tillgå. Nu är det två man avstängda i den här matchen dessutom.

Ni startar upp mot ett Kristianstad som tappat tolv man och fyllt på med spelare som inte har så mycket, eller ingen alls, rutin från division ett. Vad har du reagerat på inför din matchplan?
– Vi skrattade åt hur det var förra året när Rosengård och Ängelholm bytte ut tiotal spelare. Och det är lite samma sak nu. Det är som att man går in i en ny säsong. Alla gameplans och allt videotittande är det ingen idé med. Vi vet hur de var då, men de kommer inte att spela likadant nu.

Dum fråga kanske, men den finns med i mallen…. Vad tror du på för matchkaraktär och resultat?
– Vi känner att den är matchen är ett ”ensamt block”. Det blir en opener för både dem och oss och jag tror att det blir tufft. Vi kommer, som oftast, att vara spelförande och försöker att nöta ner dem. Jag tror på 1-0 i 93:e, Sonny skjuter någon i ryggen och in mål.

 

Kristianstad FC är den division ett-klubb som tappat flest spelare under sommaren. Tolv (!) spelare har lämnat laget, flera tongivande namn dessutom.
Andreas Grahm, Jesper Modig, Jonathan Getachew, André Kamp, Martin Rudolfsson, Almir Taletovic, Fernando Moryera, Juan Mendonca, Max Rundkvist, Emmanuel Okine, Sebastian Nanasi och Ahmed Hassan har samtliga lämnat
In i KFC har 13 spelare kommit.
19-årige mittfältstalangen Dragos Farcas Lohan från Högaborg och rutinerade målvakten Robertino Kljajic, senast i Dalkurd. Elvis Rama (till vardags vaktmästare på arenan) från division fem-laget Hjärsås Värestorp och Axel Jidorf från division två-klubben Nosaby.
Nigerianerna Abdulssalam Magashy och Hassan Lawrence från division tre-laget Växjö United.
Mittbacken Santiago Ferretti från italienska Cjarlins Muzane och den offensive mittfältaren Nicolas Pena från norska FK Mjölner.
Tre killar från Trelleborg, anfallaren Noah Christoffersson samt de två mittfältarna Oskar Malmgren och Dardan Dakaj, har också fyllt på.
Dessutom har två juniorer lyfts upp.

Besnik Llazani  Foto: Bildbyrå

Besnik Llazani
Foto: Bildbyrå

Besnik Llazani har som tränare en delikat uppgift framför sig och uppdraget är tydligt: försök att hålla KFC kvar i division ett.

Summera de 17 första omgångarna gällande serien – vad höjer du på ögonbrynen över när du läser tabellen?
– Jag tycker att Torn är utropstecknet ur ett positivt perspektiv. Det märks att de har spelat mycket tillsammans. Dessutom har de spetsat till anfallet.

Summera de 17 första omgångarna för Kristianstads del?
– Med de förutsättningar vi haft är det klart godkänt. Vi har haft många matcher där vi nästintill inte haft lag. Hade vi haft tillgång till ursprungstruppen hade vi legat högre upp. Vi har tvingats offra rutin och lyft upp många ungdomar.

Med tanke på att ni tappat tolv man – och fått in tretton nya – måste det kännas som du tränar ett helt nytt lag?
– Så är det. Det har jag märkt de här två veckorna. Många spelare som inte varit på den här nivån är hungriga och vill visa upp sig. Jag får hoppas att de vill visa upp sig med engagemang och inställning även i matchsammanhang.

Är du orolig?
– Det måste man vara. Det blir en tuff bortamatch direkt – en jätteviktig match inte bara poängmässigt. Får jag en bra prestation kan man jobba vidare på det. Skulle vi få det för svårt är det lätt att självförtroendet rasar.

Det låter som att fokus kommer att vara på att ligga tighta bakåt?
– Kan hända. Vi har fokuserat på mycket spel på träningarna – för att försöka hitta relationer på plan. Jag vill att spelarna gör det ordentligt i alla situationer, sedan måste man börja bygga bakifrån. Visst kommer jag ha fokus på defensiven och jag har trots allt en bra försvarslinje kvar sedan tidigare, sedan är det många gröna killar rent offensivt.

Hur mycket kommer du att ändra spelsystem och taktiskt upplägg?
– Målet var att spela med mycket bollinnehav, men vi har varit dåliga sista tredjedelen. Att gå in med 13 nya man och tro man ska äga mycket boll första matchen – då har man missuppfattat det.
– För mig är det en utmaning när man vet att man kan påverka materialet. Har man inte det så blir det en jobbig situation. Det finns killar som sett bra ut på träningen och kan de bara få ihop det kan vi ge Oskarshamn en match.

Vad tror du på för matchkaraktär och resultat?
– Oskarshamn kommer att ha mycket boll, vi kommer att få jobba mycket med löpningar. Först och främst ska vi hålla det tight bakåt, sedan får vi se om vi kan hitta på något framåt.