Integrationsprojekt Kraftöverföringen2018-12-30T12:23:44+01:00

Integrationsprojektet Kraftöverföringen

2017 STARTTID: 

Torsdagar klockan 15:00-16:00

Fredagar klockan 15:00-16:00

”En kraftöverföring av engagemang och kreativitet med hjälp integration som kugghjul!”

 2016

2016 Kommer vara ännu ett år där Europa kommer vara ett delmål och Sverige ett slutmål för många som flyr sina hemländer där krig eller annat elände gör ett normalt liv omöjligt. Detta vet vi helt säkert. Det finns inget som tyder på att den här migrationen på något sätt slutar.

Vi inom Oskarshamns AIK inser att vi på ett eller annat sätt vill vara delaktiga i att integrera och hjälpa till i den svåra situation som uppstått. Med hjälp av några samarbetspartners från näringslivet samt stöd från smålandsidrotten så har vi därför kunnat starta upp ett projekt som vi döpt till ”Kraftöverföringen”.

I ett första steg så uppmuntrar vi samtliga som har växt ur sina gamla fotbollskor eller för den delen kanske bara är sugen på att köpa den ”nya” modellen för 2016 att lämna sina skor i den låda som finns i anslutning till bollhallen ute på ernemar, eller i samband med våra hemmamatcher. Denna låda är märkt med begagnade fotbollskor och kommer att vittjas varje kväll / tillfälle av OAIK personal. Dessa skor som skänks kommer att fungera som ”skobank” för projekt kraftöverföringen för de nyanlända barn och ungdomar som vill spela fotboll och saknar skor, eller möjligheten att köpa sådana, att låna dessa av Oskarshamns AIK på plats i Elajo-hallen.

Projekt kraftöverföringen går i stort sett ut på att kombinerat med grunder i fotbollen via träningar erbjuda fysisk aktivitet för nyanlända barn / ungdomar. I samband med träningarna så kommer även information förekomma från samhällsviktiga funktioner samt att deltagarna själva kommer få projektleda och genomföra en turnering mot andra flyktingboenden. Slutprodukten av projektet hoppas vi inom Oskarshamns AIK givetvis blir en ökad integration men även att detta projekt slutar med att fler väljer att engagera sig i föreningslivet på ett eller annat sätt.

Vår bestämda uppfattning är att vi inom Oskarshamns AIK ska, och kan ta större ansvar än vad vi gjort tidigare om åren i dessa frågor. Men även att vi följer det goda exempel som många föreningar har gjort innan och förhoppningsvis fler med oss kommer att göra i dessa frågor.

Oskarshamns AIK 2016-05-27

Projektledare Johan Woxö

Kraftöverföringen

Projektbeskrivning – Kraftöverföringen

ALLA ÄR OLIKA, OLIKA ÄR BRA

Till följd av integrationsprojektet, Kraftöverföringen, har Oskarshamns AIK uppmärksammats av Svenska Fotbollsförbundet som beslutat att föreningen kommer att få ett bidrag för fortsatt arbete med mångfaldsfrågor. Föreningen kommer även att erhålla 10 stycken kaptensbindlar, 1 banderoll och 1 diplom som ett bevis på att Oskarshamns AIK ställer sig bakom Alla är Olika, Olika är Bra. SvFF motivering lyder:

”Svensk fotboll och dess 3 184 föreningar har gjort och gör en stor samhällsinsats i hela landet. Dagligen tar ni stolthet i att göra fotbollen till en sport där alla får vara med och där alla får utvecklas utifrån sin situation. Ni tar hand om alla ungdomar som vill spela fotboll, vara ledare, tränare, domare eller de som bara vill heja fram sitt favoritlag vid sidan av planen.

Under 2015 kom cirka 163 000 flyktingar till Sverige. Många var ensamkommande tjejer och killar som ville fortsätta spela fotboll även i Sverige. I många år har ni föreningar integrerat människor från andra länder och situationer. Detta engagemang är något vi vill vara delaktiga i att utveckla och förbättra hos alla våra föreningar.

Tillsammans med fotbollens huvudsponsor Svenska Spel, ICA och våra landslagsspelare har 2 000 000 kronor samlats in. Dessa pengar ska delas ut till föreningarnas arbete med mångfald, integration, jämställdhet, funktionsnedsatta samt arbete med hbtq-frågor.

Juryn för Alla är olika, olika är bra har beslutat att Oskarshamns AIK ska få bidrag med 20 000 kr för ert fortsatta arbete med mångfaldsfrågor”.

– Håkan Sjöstrand, generalsekreterare SvFF och Karl-Erik Nilsson, ordförande SvFF.

27 december 2016