Inför lördagens match mellan Oskarshamns AIK och Utsiktens BK bjuder vi på ett stort uppsnack kring matchen som av Ettanfotboll blivit utsedd till veckans match. 5 snabba med Emil Dolk, följt av tränarintervjuer med lagens respektive. Håll till godo!

Fem snabba med Emil Dolk: 

  1. Delad serieledning, hur känns det?

Givetvis riktigt gött att vara med i toppen! Trots det, känns det som att vi fortfarande har mycket att lära & bevisa för att göra 90 ultimata minuter & etablera oss i toppskiktet.

  1. Ett topplag, vad beror det på?

Det känns som att många av oss ”gamla rävar” har vant oss vid miljön. Vi vet vad som krävs & att släppa in ett mål är kanske inte hela världen. Vi vet att det finns verktyg att vända på matcherna. Sedan har vi spelare med hög kvalité som kan avgöra matcher.

  1. Du har varit med ett tag, vilka spelare tänker du på?

William Kvist är en mycket sevärd fotbollsspelare med magiska fötter. Sedan känns det som att hela centrallinjen är stark. Från generalerna där bak, till ankaret på mitten & så stjärnan Sonny Karlsson på topp.

  1. Kanterna då?

Haha, vi krigar på. Det gör vi alltid.

  1. Utsiktens BK på hemmaplan?

Utsikten har genom åren varit ett spelande & skickligt lag. De kommer med ny tränare & en fin seger i ryggen, så det kommer bli en välspelad & jämn match tror jag.

Oskarshamn 2017-08-23 Oskarshamns AIK – Helsingborgs IF :
Match i andra omgången av Svenska Cupen.
( Foto: Peter Holm / Bigfoto )

Intervju från:http://ettanfotboll.se/2018/05/25/veckans-match-omgang-8-6/

VECKANS MATCH – OMGÅNG 8

Söderettan

I Division 1 Södra har vi den här veckan valt ut matchen mellan Oskarshamn och Utsikten. Den första tredjedelen är snart spelad och det börjar synas vilka som ämnar vara med och konkurrera där uppe i toppen. Oskarshamn är för närvarande tabelltvåa och Utsikten sa inför säsongen att de hade för ambition att vinna serien, vi får väl se vad tränarbytet kommer ha för betydelse för laget och om de klarar ta upp kampen med övriga konkurrenter i toppen.

Janne Stahre, Oskarshamns AIK

Janne Stahre Foto: Bildbyrån

Janne Stahre
Foto: Bildbyrån

En tung trepoängare nere i Lund senast, vad har ni tagit med er från matchen?

Ordspråket ”You can not not communicate” och det har och göra med kommunikationen i backlinjen och det är sådan skillnad när det står 3-0 mot när det står 4-1. Det kändes som att vi hetsade upp oss över att vi släpper inte ett mål och det blev som ett spöke för vår del. Jag vet att de andra lagen i toppstriden förlorade och att vi trasslade oss ur det, det kändes konstigt att vinna den matchen för det var större frågetecken än glädje efter matchen. Men vi är överraskade att vi tog poäng och krånglade oss vidare och anpassade oss så bra efter vårt spelarmaterial som annars varit lite tunt ett tag.

Sonny Karlsson stod för veckans mål i den matchen, vad betyder han för er?  

Han är ju en rolig prick och en jobbig jävel, både för det egna laget och motståndarlaget. Jag gillar att jobba med den typen av spelare, han tillför en del attityd. Vi har också fått igång honom och jag tycker att han både är en bättre fotbollsspelare men också bättre tränad nu, det är synd att han missar matchen mot Utsikten för det hade nog varit roligt för honom. Han gjorde ju som du sa ett riktigt snyggt mål mot Lund förra helgen och det är kul för Sonny att han fick leverera ett så vackert mål i matchen för han jobbar oerhört hårt för att leverera.

Ni ligger för närvarande på en andraplats, vad är det som gör er så bra i år?  

Att vi, trots alla svårigheter och att vi tappade Peiman Eliassi, kunnat anpassa oss efter spelarmaterialet och varit väldigt flexibla i vårt tänkande. Det har lett till att laget utvecklats, vi har vuxit och kan göra mål på många sätt. Sedan ska man nämna att vi har fått fram en nummer tio-spelare i William Kvist som gör mer mål än vad vi fick från den positionen förra året. Man måste ha en poängspelare på den positionen när man spelar vårt spelsystem, en bra tia som kan sticka in bollen i fickan och själv ta några avslut och producera mål för laget.

Det är formstarka Utsikten som gästar er i helgen, vad vet du om dem som lag?

Vi har ju bra koll på dem och ser väl de förändringar som inträffat genom tränarbytet, det är inga stora förändringar utan de har väl det i sitt dna hur de ska spela men kanske är de något rakare nu. Vi har bra koll på dem och jag misstänker att de har bra koll på oss också såklart.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det brukar ju vara lite öppnare matcher mellan oss och dem men jag tror att den här matchen kan bli lite annorlunda, det är ju deras chans att hänga på och således är det en viktig match för dem – därför kan det nog bli lite mer tillknäppt än tidigare. Om utgången, det blir väl ett långt inkast från Agebjörn med en nickskarv i mål som avgöra matchen.

 

Stefan Rehn, Utsiktens BK

Stefan Rehn (då i Kopparberg/Göteborg) Foto: Bildbyrån

Stefan Rehn (då i Kopparberg/Göteborg)
Foto: Bildbyrån

Ni stod för en bra prestation och hemmaslog Mjällby senast, din bild av matchen?

Jag tycker att Mjällby var bättre än oss i första, vi hade lite problem att komma in i pressen och kom inte åt dem riktigt. När vi väl kom åt dem var vi för långt ner, så vi korrigerade det till andra halvlek och gjorde då en bättre halvlek. Spelmässigt var det väl helt okej, men det finns ändå en potential att plocka ut mer. Vi vinner ju mot Mjällby och är jättenöjda med trepoängaren, den är viktig för den mentala hälsan då det bygger upp självförtroendet. Det finns ju mer att plocka av grabbarna och det kommer bli bättre ju mer vi lär känna varandra.

Du debuterade som tränare för Utsikten då, vad kommer du vilja göra för ändringar?

Jag har ju mest bara sett dem på video och de finns saker att bygga vidare på, men jag tror att vi tillsammans, de andra ledarna och spelarna, kommer försöka få in lite nya grejer. De har ju spelat en del med trebackslinje tidigare men jag tycker till exempel, när man ser till spelarmaterialet, att det fungerar bättre med en fyrbackslinje. Sedan kommer jag att vara tydlig i hur vi ska spela både offensivt och defensivt, man kan alltid leka med siffror och så men vi vill spela en offensiv fotboll och det skall vi såklart också försöka göra i matcherna.

Inför säsongen var Utsiktens målsättning att vara ett topplag, kvarstår det målet?  

Om man tittar på förutsättningarna så var det faktiskt fjorton spelare som lämnade inför säsongen och det är klart man som förening vill gå upp i Superettan, det är ju målsättningen och gärna så fort som möjligt. Samtidigt måste man vara realist och börja bygga lite framåt och klättra i serien, så får vi se hur långt det räcker. Jag hoppas förstås att vi är med och krigar där uppe, men nu är prio ett att vinna nästa match och sen börja klättra uppåt, så får vi se hur långt det räcker.

Ni gästar tabelltvåan Oskarshamn den här helgen, vad vet du om dem i nuläget?

Jag har tittat lite på videos hur de spelar. Nu var det väl lite Hawaii-fotboll senast, men som jag upplevde det hade de kontroll på matchen. Men det blev väl lite klassiskt, de ledde med 4-0 och började backa tillbaka samtidigt som Lund började lyfta upp. Oskarshamn är ett passningsorienterat lag som vill spela fotboll, de har en duktig forward i Sonny Karlsson som tar in det mesta. De har också flera duktiga spelare runt omkring honom, både i nummer tio rollen och på kanterna, så de är giftiga framåt. Det skall bli kul att möta dem så får vi se var det landar någonstans.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror de kommer försöka sätta hög press på oss och jag hoppas och tror också att vi kommer ur den höga pressen. Ser man när de spelar så har de ganska så hög press. Vår plan är inte att ligga för mycket på egen planhalva, de är duktiga i press och de är duktiga i sin offensiv så vi vill ju hålla bollen borta från den planhalvan. Jag tror det är två lag som kommer starta med väldigt högt tempo, om resultatet hoppas man såklart alltid på vinst!

Matchen spelas på lördag den 26 maj klockan 16:00 på Arena Oskarshamn.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.