Inför lördagens toppmöte i Division 1 Södra mellan Oskarshamns AIK – Mjällby AIF har vi snackat med assisterande tränare Agim Hasani. Nedan följer hans tankar kring nuläget och hur han ser på sitt ledarskap. Avspark sker klockan 16:00 på lördag.

Intervju med Agim Hasani:
1. Blytunga poängtapp de två senaste matcherna, kan du ändå försöka ge en nyanserad bild av prestationerna?

Två matcher där vi förtjänade sex poäng, hade ändå varit okej med fyra. Vi tog två.

Om vi börjar med Lund-matchen så tycker jag inte att vi riktigt är med de första 20 minuterna. Lund är mer påslagna när domaren blåser igång halvleken, medan vi har svårt att komma in i matchen. I det läget så stressar vi fram beslut istället för att ta ett steg tillbaka och spela ”basic fotball” för att sedan succesivt äta oss in i matchen. Vi visar ändå en styrka att kunna vända matchen och gå in i paus med en 2-1 ledning. I andra halvlek flyttar Lund upp positionerna och pressar oss högt upp i banan, men utan att skapa några egentliga farligheter. Dock så lyckas de få in ett kvitteringsmål på en felaktigt dömd straff i 93’. Tungt!

Utsiktens BK borta har historiskt sett varit ett spöke för Oskarshamns AIK. Men inför denna matchen så har förberedelserna varit optimala och det syntes direkt när matchen blåstes igång. Bortsett från en 15 minuters period i slutet på första halvlek så trycker vi ner dom i skosulorna. Vi tar ledningen välförtjänt och stormar mot en viktig seger. Men på tilläggstid så kommer det en situation där vi kollektivt gör många fel samtidigt och släpper in ett mål.

2. Hur vänder vi denna trend tycker du?

Vi skruvar på lite detaljer i försvarsspelet över hela banan och fortsätter tro på oss själva. Vi har en kraft i detta lag som motståndarna haft och kommer en fortsättningsvis få problem med. Vi agerar och motståndarna får reagera på det vi gör.

3. Du är ansvarig för lagets videoanalys, kan du berätta mer om hur det fungerar? Är analysen till någon hjälp för laget och spelarna? Exempel?

Vi lägger mycket fokus på det vi gör, hur vi gör det och varför vi gör det. Det är alltid lättare att se en situation visuellt istället för att prata eller rita upp det på en tavla. Hur jag upplever en situation kan skilja sig från hur en annan upplever det. Därför är videoanalysen en viktig del i att laget gemensamt kan diskutera vissa situationer i matcher. Fotboll spelas med huvudet och kroppen är redskapet.

4. Beskriv dig själv i ditt ledarskap, vad tycker du är viktiga egenskaper som tränare?
Att man är strukturerad och tydlig. Att man visar engagemang och att man har en fotbollskunskap inom området. På senare tid så har det även blivit viktigare att ha en god social kompetens.

I mitt ledarskap strävar jag efter att vara en ledare som ger energi till mina spelare. Jag vill vara tydlig i mitt ledarskap och lyhörd för nya inputs. Jag har en förkärlek till taktik och är ganska flexibel inom det. Men grundfilosofin är att vi ska styra motståndarna dit vi vill ha dom genom att förflytta bollen inom laget.

5. Nu väntar serieledaren Mjällby AIF, din syn på motståndet?
En förening med en bra organisation och många eldsjälar som lägger ner tid för att ge Mjällby de ekonomiska förutsättningarna till att spela i minst Superettan. Jag tycker att det är ett bra lag, men vi är också bra och vi går för seger.

Foto: Peter Holm 

 

Varmt välkommen att bevittna matchen mellan Oskarshamns AIK – Mjällby AIF på lördag den 15 september. Avspark sker klockan 16:00 på Arena Oskarshamn. Ditt stöd på läktaren är ovärderligt!